På Tjärö kan man välja att göra massor eller ingenting. Njut av livet med en kaffe i handen, spring en runda på våra markerade vandringsleder eller simma ut till vår härliga bastuflotte. På Tjärö finns det någon aktivitet för alla.
På Tjärö kan man välja att göra massor eller ingenting. Njut av livet med en kaffe i handen, spring en runda på våra markerade vandringsleder eller simma ut till vår härliga bastuflotte. På Tjärö finns det någon aktivitet för alla.
Kanot
Vi har 8 st aluminiumkanoter att hyra. Kanoter, flytväst och paddlar finns vid receptionen. Ni kan sitta två personer i varje kanot. Pris: 100 kr per timme, 325 kr för 4h.
Stand Up Paddelboard
Öva upp balansen och ge er ut på en mysig paddling med våra SUP-brädor. Pris: 100 kr för 1h, eller 325 kr för 4h.
Trampbåt
En liten trampbåt med plats för fyra personer kan hyras för 200 kr per timme, eller 500kr för 4h.
Boule
Nere vid Maggans lada finns en nyanlagd boulebana. Hyr bouleklot i receptionen för 50 kr för två timmar.
Ett nytt tillskott är vårt fina utegym i naturmaterial. Gymmet finns på plats mitt i naturen mellan våra små röda stugor. Här kan du träna allt från bänkpress, knäböj, dips, sit-ups, chins och stocklyft. Glöm inte att värma upp längst en slinga innan du börjar lyfta.
Trevlig träning!
Länstyrelsen, med hjälp av bönder från trakten, ser till att det finns boskap som betar och håller ängsmarker och öppna fält i ordning. Vi har en härlig skock får på Tjärö som går runt och betar och håller de flesta tuvor i skick under sommaren. Korna brukar man hitta på södra delen av ön. Hjälp oss gärna att se till att de mår bra. Bortsett från tamdjur finns det ett rikt fågelliv runt ön för de ornitologer som vågar sig ut i skärgården och ni kan få se allt från rådjur i morgonljuset till snoken i stengärdsgården.
Vill man röra sig kan man det på Tjärö. Vi har två markerade vandringsleder på ön. Den gula leden sträcker sig söderut, med 3 km kuperad terräng och vackra klippor, och den blå leden slingrar sig 1,5 km norrut med vacker lövskog som omger stigen. På ön har Stigmännen placerat ut ca tio orienteringsstationer och gratis kartor finns på båten samt i receptionen. Glöm inte att registrera era check-points! Ni kan även välja att följa en djurstig och se vart den leder, eller följa vattenlinjen genom att hoppa fram på klipporna. Vilket ni än väljer så rör man på sig!
Runtomkring på Tjärö finns det en hel del grillplatser där ni kan sitta och njuta en varm sommarkväll. Det är enbart på dessa markerade grillplatser ni får tända en brasa. Ved eller grillkol tar ni med er själva.
Gammelgäddan i vassen eller mörten vid bryggan. När ni får napp spelar storleken på fisk ingen roll. Det går bra att fiska på Tjärö. Det finns flera bryggor med olika djup att nyttja samt ett otal klippor att välja bland. Fiskeutrustning står ni själva för, men enligt gammal Tjärösed ska ni dela med er av fångsten. God fiskelycka!
På Tjärö har vi en vedeldad bastuflotte lämpad för ca 12 personer som ligger och guppar vid en boj en bit ut från Lerhallsbryggan. Vid bryggan ligger en liten eka att ta sig ut i. Priset för att hyra hela bastun är 1095 kr. Bastun är laddad med ved och man tänder själva på bastun och ser till att den är städad och ren när man lämnar.
Det säger sig ju självt att man måste ta minst ett dopp i det blå när man är på Tjärö.
Långa sandstränder kan vi inte erbjuda, men små fina vikar med sandbotten hittar man allt både i norr, söder och mitt i mellan. I norr har vi Ällingaviken som ligger omgivet att ängar och gamla ekar, vänt mot skärgården och skyddat från friska vindar från öppet hav.
Pellakrok, på västra sidan av ön har stora gräsytor, att hoppa och springa på för badkrukan, och vacker utsikt över havet. Det går även utmärkt att bada vid Korpaberget där det finns en lång brygga som kallas Korpabryggan, för badsugna gäster.
För barnfamiljer är nabben ett populärt ställe där man badar ifrån låga klippor med långgrunt utanför. För de som vill hitta sin alldeles egna klippa har Tjärö massor av härliga platser att välja mellan.
Kom och njut av sol, bad och salta hav!
Tjärö – en oas i Blekinge skärgård. Författaren Leif Olssons nya fina bok om Tjärös historia hittar du i receptionen. Boken kostar 300 kr.
Den vackra hittaut-kartan hämtar du utan kostnad i receptionen. På ön finns ca 10 checkpoints, en aluminiumpinne med nummer och kod, som är placerade på spännande ställen på Tjärö.
Under 2022 får du möjlighet att upptäcka checkpoint-platser som är omskrivna i Leif Olssons kritikerrosade bok. Vad har denna plats att berätta? Vid checkpoints-registrering får du en hänvisning till aktuell sida i boken och en spännande läsning om hur våra förfäder levt och verkat på Tjärö.
Vill du delta på en kulturhistorisk vandring med Leif Olsson? – Tryck här.
Leif Olsson tar oss med på en vandring där han kommer att berätta om husen, människor som levt och verkat på ön, om stenhuggeri, båtbyggeri och det jordbruk man bedrev för att överleva i den karga skärgården samt om Dag Hammarskjöld och Bengt Berg som båda har haft en nära relation med Tjärö.
På kartan ser du även badplatser, grillplatser och utsiktsplatser – använd kartan för att upptäcka hela ön.
Du registrerar dina checkpoints på hittaut.nu/karlshamn eller i deras app hittaut, där du även får navigeringshjälp. Du som har Android kan ladda ner appen här, och du som har iPhone här.
Varje registrerad checkpoint ger en lottsedel med chans att vinna fina priser. Utmana dina kompisar!